Så startar du ljudboksförlag

Ljudboken är ett mediaformat som det går bra för just nu. Marknaden växer i snabbt takt i och med att vi kan tillgodogöra oss böckerna på nya och smidigare sätt. Det innebär att det blir lönsammare att ge ut ljudböcker och att kvalitén på uppläsningarna ökar. Skillnaden på ljudböcker och vanliga böcker är mindre än du kanske tror, utifrån förlagets perspektiv. Även ljudböcker måste skrivas ner och det är i regel pappersmanuskript som förlagspersonalen bedömer oavsett om de tänkt göra en ljudbok eller en vanlig bok. Allra vanligast är det förstås att ljudbok redan är utgiven som pappersbok innan man gör en ljudbok av den. Om du älskar ljudböcker och samtidigt är något av en entreprenörstyp på jakt efter en affärsidé, varför inte starta ett ljudboksförlag? I den här bloggposten ska vi ge tips som vi tror att du kan ha nytta av ifall du tycker att detta låter som en intressant idé.

Tips och idéer

 

Om du vill ge ut ljudböcker kan du antingen försöka köpa rättigheterna till en redan utgiven bok eller satsa på att ge ut ett nytt verk enbart som ljudbok. Fördelen med att hoppa över vanlig bokutgivning är det är enklare att distribuera ljudböcker, produkten kunden köper kan vara en ljudfil som laddas ner. Vid större upplagor är detta en stor besparing för förlaget som alltså slipper trycka böcker. Utgiften för själva inläsningen tillkommer dock. Det är ofta smart att nischa sig i förlagsvärlden. På så vis får man kunskap om ett speciellt område och kan bli en expert på det man håller på med. Det kommer att göra att författare blir intresserade av just ditt förlag. Att nischa sig kan innebära att man ger ut böcker inom en särskild genre eller att man ger ut böcker på ett specifikt språk eller ljudböcker som översatts till svenska från ett särskilt språk. Ett annat tips är att man som utgivare av ljudböcker ska se inläsningen som en del av verket. Ibland kan det vara en bra idé att låta författaren göra inläsningen men ofta gör en skådespelare ett bättre jobb!

Framtiden för ljudböcker

Vi är många som kan intyga att ljudböcker gjort underverk för vårt läsande. Vi läser mer än när vi var begränsade till pappersböcker. För att vi ska kunna sätta oss ner och tillgodogöra oss en vanlig pappersbok krävs det att vi har lugn och ro omkring oss. Ljudböcker kan avnjutas under tiden som vi är sysselsatta med något annat. Kanske medan vi städar eller promenerar, vad som helst som kan göras utan att behöva koncentrera oss allt för hårt. Ljudböcker har alltså en given plats i livet även när tillvaron präglas av ökad stress och när många måsten konkurrerar om vår tid. Något som starkt talar för ljudböcker är den ökade lagringskapaciteten hos våra digitala enheter. Redan idag är det möjligt att ha ganska omfattande bibliotek, i en helt vanlig mobiltelefon. Allt tyder på att marknaden för ljudböcker kommer att fortsätta utvecklas. med ett smidigt företagslån kan du snabbt vara igång med förlagsverksamhet! Det här är inte en verksamhet som kräver särskilt stora investeringar.

Leave a Reply

bookshelf