Varför ljudböcker?

Tycker du också om litteratur? Då har du säkert läst ett par böcker i ditt liv och upplevt hur mysig läsning kan vara. Att sitta i soffan med en filt, en kopp te och en bra bok är svårt att slå en regnig höstkväll.

Numer blir det allt vanligare att välja ljudböcker, vilket kan tyckas mindre charmigt än att läsa en traditionell bok. Men är det verkligen så? Varför har ljudböckerna blivit så populära och varför ska man välja dem?

Varför har ljudboken blivit så populär?

Det finns flera anledningar till att allt fler väljer ljudböcker. Om vi tittar på hur samhället ser ut idag jämfört med hur det var för 20 år sedan är det ganska tydligt att vi har blivit allt mer upptagna med åren. Vi ska jobba, hämta barn från dagis, skola och fritidsaktiviteter, laga mat, sköta hemmet, träna, ha tid för vår partner och dessutom få lite tid för oss själva – enkelt, eller hur?

Eftersom de flesta av oss har mycket att göra känns det helt enkelt skönt att kunna ta del av en intressant bok utan att behöva prioritera bort andra aktiviteter. Med en ljudbok blir det plötsligt möjligt att uppleva ett spännande äventyr medan du dammsuger, lagar mat eller borstar tänderna. Ljudboken fungerar i princip när som helst.

Varför välja ljudböcker?

En självklar anledning till att välja just ljudböcker är att du hinner med flera aktiviteter samtidigt. Du som har ett tufft schema kan gynnas särskilt av att välja ljudböcker.

Ljudboken är också ett väldigt bekvämt alternativ. Även om det kan kännas mysigt att sitta och läsa en bunden bok medför det en viss ansträngning. Om man har tid, är pigg och ser ordentligt är ansträngningen oftast minimal. Då kan du till och med besöka helio.se för att kunna sitta och läsa ifred, utan skrikande barn eller distraherande sysslor. Är du däremot trött efter en lång dag, eller om dina ögon är trötta efter att ha arbetat framför datorn i många timmar, kan det vara skönt att bara kunna lyssna.

Fördelen med ljudböcker är dessutom att även barn, äldre och människor som lider av olika sjukdomar kan ta del av dem. Små barn som inte kan läsa, eller som fortfarande upplever att det är svårt, kan introduceras till litteraturens värld på ett väldigt enkelt sätt. Likaså kan den vars syn inte tillåter läsande kunna njuta av roliga berättelser precis som alla andra.

Var hittar man ljudböcker?

Du kan hitta ljudböcker på diverse platser, exempelvis nätbutiker. Något som kan vara särskilt intressant är att prova på en ljudboksapp, som ger dig tillgång till ett enormt bibliotek. När du väljer exempelvis Storytel eller Nextory får du prova på appen helt gratis i 14 dagar.

Leave a Reply

bookshelf