Fördelar och nackdelar med ljudböcker

Det finns idag många sätt att konsumera böcker, mer än det traditionella sättet att läsa dem. Två av de nya sätten är till exempel att läsa dem i form av e-böcker och att lyssna på dem som ljudböcker. Ljudböcker har visserligen funnits en längre tid, men detta medium har fått något av en renässans tack vare modern teknik, då man numera kan ladda ned böckerna som digitala filer, eller streama dem genom prenumerationstjänster. Men vilka fördelar är det som gör att folk väljer ljudböcker? Och finns det några nackdelar?headphones-925789_960_720

En fördel, i alla fall om man lyssnar på en fackbok snarare än en skönlitterär bok, är att man på de flesta uppspelningsmaskiner idag kan välja en inställning som gör att boken spelas upp 1,5 eller 2 gånger snabbare än normal uppläsningstakt. Det gör att man kan bli klar med boken på kortare tid, och alltså få den informationen som finns i boken snabbare. Om man vill njuta av en spännande deckare eller en vackert skriven roman är detta dock knappast att rekommendera.

En annan viktig fördel är att du får händerna fria när du lyssnar på en bok i hörlurar istället för att hålla den i händerna och läsa den. Det gör att du kan spara tid och bli mer effektiv genom att göra annat samtidigt som du lyssnar på boken, till exempel städa och diska, stryka, bädda, packa kartonger till en flytt, snickra på det senaste projektet eller en mängd andra saker. Det behöver inte heller vara så att man gör något produktivt bara för att man inte måste hålla i en bok – kanske vill man bara njuta av det faktumet att man kan krypa ihop med händerna under en filt framför kaminen. Du hittar ett stort utbud av kaminer på Byggmax.se, så att du alltid har den perfekta platsen att läsa eller lyssna på böcker.

En nackdel med ljudböcker är dock att utbudet är långt ifrån lika stort som för fysiska böcker, då det oftast bara är storsäljarna som omvandlas till ljudböcker. Även för dessa får man dessutom vänta längre, eftersom ljudboken inte börjar spelas in förrän den fysiska boken redan har publicerats.

Leave a Reply

bookshelf