Bästa knepen för en bra ljudboksupplevelse

Att lyssna på böcker som alternativ till att fysiskt läsa dem har funnits sedan 1980-talet. Då som talbok som alternativ till de som har en synnedsättning. Men det dröjde fram till 00-talet som ljudboken blev mer tillgänglig för alla i och med framväxten av alla ljudbokstjänster. År 2006 utsågs ljudboken som årets julklapp. Idag finns det ett flertal ljudbokstjänster med ett varierande utbud och det har blivit allt mer populärt och vanligt att lyssna på ljudböcker.

Ljudböcker går att lyssna på både som cd-skiva på din stereo, i din telefon eller i din dator. För att du ska få en så bra ljudboksupplevelse som möjligt så finns det några knep du kan gå efter. Här kommer de:

Mobiltelefonen

Många lyssnar på sina ljudböcker via mobiltelefonen. Den stora fördelen med att lyssna via sin mobiltelefon är att man kan lägga ner telefonen i jackan eller väskan och på så sätt ta med sig sina ljudböcker vart man än går. Många ljudbokstjänster erbjuder offlinelägen, men vill du vara på den säkra sidan så är det bra om du alltid har tillgång till internet.

Något annat som underlättar ljudbokslyssnandet via din telefon är om den har ett skal eller ett fodral. Har din telefon inget skal så riskerar du att den lättare går sönder, och det vore ju synd om du är mitt uppe i en spännande historia. Du kan till exempel köpa mobilfodral hos billigamobilskydd.se som är en webbutik som erbjuder gratis frakt och snabb leverans. De har både skal och fodral i olika färger och mönster som passar flera modeller.

Hörlurar

Om du vill hålla dina ljudböcker för dig själv så är det bra att använda sig utav hörlurar. Det finns många olika sorters hörlurar som du kan välja bland. Här är några exempel:

In ear

Hörlurar som sitter i örat och täpper till hörselingången vilket ger en högre volym för ditt lyssnande.

On ear

Hörlurar som sitter på örat och täcker dem.

Over ear

Är ungefär samma sak som on ear men denna typ av hörlurar omsluter dina öron helt och hållet och kåporna är lite större än on ear hörlurarna.

Trådlösa hörlurar

Hörlurar kommer både med och utan sladd. De trådlösa hörlurarna kommer som två varianter, de som kopplar samman hörsnäckorna med en tråd emellan och de som inte har någon tråd alls utan bara själva hörsnäckorna. Dessa hörlurar parkopplas med bluetooth och laddas i etuiet som tillkommer.

Brusreducerande hörlurar

Brusreducerande hörlurar är för dig som vill stänga allt annat ute och koncentrera dig fullt på din ljudbok.

Inredning

Många passar på att lyssna på ljudböcker när de är på språng eller gör andra saker samtidigt som att diska eller städa, medan andra ser ljudbokslyssnandet som en del av att varva ner och slappna av. En förutsättning då är att du trivs i din omgivning. Inred med kuddar, ljus och filtar för att få till den där mysiga känslan. Om du sitter ner när du lyssnar på böcker under en längre tid är det viktigt att du tänker på ergonomin och ser till att ha en stol eller fåtölj som är bekväm och bra för din rygg.

Leave a Reply

bookshelf