Ljudböcker för barn

Att lyssna på ljudböcker är ett mycket bra sätt att öka barnets ordförråd och läsförståelse. En ljudbok kan också vara bra att ha till hands när barnet behöver något att förströ sig med, till exempel vid långa resor.

Det finns ljudböcker för barn i alla åldrar, från 0 och uppåt. Det går att lyssna på allt ifrån Alfons Åberg till berättelser för hästfrälsta tjejer. Eller varför inte något lite kusligt? Eller kanske något spännande som Harry Potter? Utbudet av ljudböcker för barn är i stigande och det bör finnas något för alla. Ljudböcker för barn är inget nytt fenomen. De första kom som kassetter och senare som cd och mp3. Idag finns flera ljudbokstjänster på nätet för den som vill prova på.

Bra ljudböcker

Vad som är en bra bok eller en dålig är naturligtvis subjektivt. En jämförelse med filmgenren skulle visa på att det kritiker bedömer som mycket bra inte sällan ratas av den breda massan. Men det finns naturligtvis kriterier för vad som anses bra och vad som är direkt dåligt. Som lekman kan en boks popularitet utgöra en viss måttstock. Författaren Gunilla Bergströms Alfons Åberg är mycket populär i unga åldrar världen över och J.K. Rowlings Harry Potter har hyst samma framgång hos de lite äldre. Så en satsning på dessa som ljudböcker borde inte slå fel. Sedan finns naturligtvis även rena faktaböcker för det vetgiriga barnet. Ljudbokstjänsten Bokus play har flera faktaböcker för barn, till exempel om det populära ämnet dinosaurier, tillsammans med ett brett utbud av andra barn- och ungdomsböcker att lyssna till. Är barnet tillräckligt gammalt har det oftast en ganska klar bild av vad det vill lyssna på.

Populära ljudböcker

Martin Widmarks böcker om Lasse-Majas Detektivbyrå är mycket populära och riktade till årsgruppen 6-9 år. Här är det barnen Lasse och Maja som måste lösa olika mysterier av alla de slag. I boken Silvermysteriet hittas silvermynt vid en utgrävning utanför kyrkan. Dagen efter visar det sig att inkräktare varit på platsen, men ingenting är stulet. Lasse och Maja börjar forska i mysteriet och löser det naturligtvis till sist. Åsa Larssons och Ingela Korsells böcker i den populära PAX-serien om Alrik och Viggos äventyr för att rädda Mariefred från ondskefulla krafter är ett måste för den bokhungrige. PAX-serien lämpar sig bäst i åldrarna 9-12 år. I samma ålderskategori lägger sig och C.S. Lewis klassiker Narnia om de fyra barnen som går in i en garderob och kommer ut i ett sagoland där en strid mellan ont och gott pågår för fullt. För de yngre i ålderskategorin 3-6 år är Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös fortfarande mycket populära. De allra minsta i åldern 0-2 år vill kanske höra Carl-Johan Forssén Ehrlins lite annorlunda godnattsagor om Kaninen, Elefanten eller Traktorn som så gärna ville somna.

Leave a Reply

bookshelf