Så kan du få tag i ljudböcker

Ljudböckerna är här för att stanna, och från att i princip bara vara tillgängliga på CD-skiva, finns det numera en mängd olika sätt som man kan få tag i ljudböcker.

Det traditionella sättet, det vill säga att köpa ljudböcker på CD-skiva i butik, finns fortfarande kvar idag, även om det sakta börjar fasas ut till förmån för mer moderna alternativ. De mer moderna alternativen är ljudböcker i elektronisk form, till exempel som mp3-filer. Dessa kan man köpa i de flesta e-butiker som säljer böcker, varefter man kan ladda ned filen till den apparat man använder för att lyssna på ljudböcker, till exempel sin mobil.audiobooklibrary2

Båda dessa alternativ finns också via de allra flesta bibliotek i Sverige. På biblioteken lever den fysiska ljudboken i form av en CD-skiva kvar i mer vital form än i butik, men den har gott sällskap av ljudböcker i filformat, som man kan låna via bibliotekens hemsida. För att låna elektroniska ljudböcker måste man vanligtvis ladda ned ett särskilt program eller en särskild app. Därefter kan man lyssna på ljudboken direkt via appen, utan att den laddas ned, och när lånetiden för boken är slut har man inte längre tillgång till boken. Fördelen med att låna ljudböcker på biblioteket är naturligtvis att det är gratis. Om du föredrar att använda dig av biblioteket när du letar efter ljudböcker på grund av just ekonomiska skäl, kan det vara en bra idé att se över vad som brister i din budget. Om du har dålig ekonomi på grund av att du har tagit flera ofördelaktiga lån, kan du få hjälp genom att kontakta Zensum, som är en oberoende lånerådgivare. Zensum kan med andra ord hjälpa dig att omförhandla dina lån till bättre villkor, så att du kanske får pengar över till att köpa de ljudböcker du tycker allra mest om.

En ännu bättre investering, om man verkligen tycker om ljudböcker, är dock att skaffa någon av de många prenumerationstjänster för ljudböcker som finns idag. Prenumerationstjänsterna fungerar på ett liknande sätt som Spotify eller Netflix: genom att man betalar en månatlig avgift, som brukar ligga någonstans mellan 50 och 100 kronor, får man tillgång till tjänstens utbud av ljudböcker (ett utbud som kan bestå av tusentals böcker) som man kan lyssna på digitalt via exempelvis sin mobil.

Leave a Reply

bookshelf