Det här med att lyssna på en bok istället för att läsa har många fördelar. Samlingsnamnet på inlästa böcker är ljudbok, och på dessa kan du lyssna på kassettband, CD, MP3-filer eller streama via internet till din mobil eller dator. Om du vill läsa in din egen bok eller en väns, kan du leta efter lediga kontor i Stockholm och skaffa den utrusning som behövs. Ibland brukar välkända författare själva läsa in sina böcker och det brukar alltid vara extra trevligt.
Ljudbok kontra talbok
Ordet ljudbok kommer från det engelska ordet audio book, och har även haft namnet hörbor, som i sin tur kommer från det tyska ordet Hörbuch. När de digitala böckerna gjort sin entré var det många som kallade dem för talbok, vilket är helt fel. En talbok är en slags ljudbok för personer med synnedsättning och de är tillverkade med upphovsrättslagens 17 § och med tillstånd av regeringen.
En talbok delas ut gratis till biblioteken och de delar i sin tur ut dem till personer med synnedsättning. Ett annan vanlig felnämning som förekom när ljudböckerna gjorde entré var e-bok, som är något helt annat. En e-bok laddas ned som text till din dator, läsplatta eller mobil, där du kan läsa texten som en vanlig bok. Ljudboken skiljer sig också från talboken genom att den är en affärsmässig produkt. Den säljs av bokhandeln, bokklubbar och via internet. Vissa ljudböcker kan du också låna på biblioteket, då gäller samma villkor som de fysiska böckerna.
Ljudboken i dag
Det har blivit mycket mer populärt att lyssna på en ljudbok i dag än vad det var när de började lanseras kring millenniumskiftet. Då hade inte streamingen kommit igång på allvar, utan du fick lyssna på kassettband, senare Cd-format och genom MP-3 filer. Det var ganska besvärligt att gå omkring med en kassettbandspelare eller en CD-spelare och jogga eller springa var inte att föredra. När så internet och olika streamingtjänster blev ett med omvärlden, kunde plötsligt både musik och ljudböcker streamas. Först kom flera musiktjänster till och sedan började böcker läsas in, oftast av en skådespelare eller av författaren själv.
Ljudbokstjänster
Det började byggas inläsningsstudior och flera företag med ljudbokstjänster uppkom. Det äldsta och även största är Storytel som grundades 2005, då hette de Bokilur, men sedan 2007 är namnet Storytel. Med åren har fler ljudbokstjänster kommit till, med olika priser, prenumerationsabonnemang och utbud. Numera laddar du bara ner de böcker du vill lyssna på, sätter på dig hörlurarna och springer, joggar eller går din dagliga rutt. Har du en nyare bil där du kopplar in bluetooth, kan du även lyssna på en spännande bok när du kör. Om du nu fått upp intresset för att lyssna på ljudböcker, är ett förslag att du går in på nätet och tittar in på ljudbokstjänsternas hemsidor för att se vad erbjuder- Då lär du snart hitta en ljudbokstjänst för dig. Lycka till!