Ljudböcker på ålderdomshem

Det finns många i världen som älskar att läsa böcker, oavsett om det handlar om för nöjes eller för utbildnings skull. Vi som älskar att läsa böcker kan ha svårt att finna något som känns bättre för själen än att sätta sig ner i en underbar stol och läsa en bra bok. Ett alternativ skulle kunna vara att sitta i ett avslappnat bad och läsa en bok, då finns det inte mycket som kan rubba ens sinnestillställning.

Forskning har kommit fram med att läsning inte enbart är bra för nöje, allmänutbildning och/eller utbildning. Utan det finns några stora själsliga fördelar som kommer att förbättra din hälsa. Både din mentala som fysiska hälsa. Känner du någon som mår dåligt så vänd dig till competencer.com, de har både psykologer, terapeuter och olika livscoacher som är till stor hjälp.

Bland de äldre så finns det många som inte kan läsa. De kan inte läsa på grund av olika anledningar. Antingen så är läsningen för krävande på grund av deras dåliga syn. De må kanske inte ha orken att fysiskt läsa, de kanske har dyslexi eller någon annan lässvårighet. Oavsett vilken anledningen är så är det många äldre som av någon anledning inte kan läsa och detta är inte bra.  Därför så är det underbart att det finns ljudböcker. 

De fördelar som kommer med läsning gäller till viss del också om man blir läst för. Skillnaderna mellan att bli läst för eller att läsa själv är olika, men båda sätten har medicinska fördelar.

#1 – Läsning minskar stressen
Efter studier från University of Sussex så kom de fram till att antingen läsa eller att någon läser för en var den mest effektiva metoden för att minska på stressnivån i kroppen. Utöver att stressen minskar så slappnar personens muskler av och ens vilopuls sjunker till en mycket bättre nivå.

#2 – Läsning ger dig bättre minne
Forskning som har gjorts av den vetenskapliga tidskriften Neurology påvisar om hur mentalt krävande övningar (som läsning) under livets gång gör så att man får ett bättre minne när man blir äldre. Studien visade att människor som under livets gång aktiverade sin hjärna mycket med aktiviteter som kräver hög koncentration kunde behålla 32% mer av kapaciteten av sin hjärnförmåga. De som inte var lika aktiva med mentalt krävande övningar tappade deras hjärnkapacitet hela 48% snabbare än de som hade hög mental aktivitet.

#3 – Läsning kan minska depression
Bland äldre så är det dessvärre många som drabbas av depression. När kroppen inte orkar det den brukade orka samt den mentala orken som minskar när t.ex. människor i ens närhet (i samma ålder) dör av olika sjukdomar. Detta kan medföra att depressionen hos de äldre kan medföra att de inte längre ser någon mening med livet och att de har svårt att njuta av den sista tiden som de har i livet.  Men studier påvisar att självhjälpsböcker och terapi är en effektiv metod för att sänka depressionsnivåerna på bara ett år.

 

Leave a Reply

bookshelf