Lyssna medan du gör annat

Populära ljudboken

Böcker har funnits i många hundra år, men fram tills 2000-talet har det alltid handlat om böcker i tryckt format. Med den digitala revolutionen finns det nu lite olika sätt att läsa böcker på. Fler och fler läser i sin iPad eller på en läsplatta särskilt anpassad för att ladda ned och sträckläsa böcker på. Nu har det också blivit populärt med att lyssna på böcker, intalade på ljudfiler, så att du samtidigt kan syssla med annat. Förut fanns sådana böcker bara tillgängliga om du hade en synnedsättning eller var blind, men idag produceras ljudböcker i kommersiellt syfte.

Varför är ljudboken populär?

Ljudboken ökar i popularitet och redan 2006 blev den utsedd till årets julklapp. Vad är det då som är så bra med ljudböcker? För det första kanske många inte har tålamod eller möjlighet att sitta ned ostört och kunna läsa utan att någon avbryter dem. Många människor har också fullspäckade scheman, med allt från jobb, bilkö, gymmet, handla, pendla, städa och laga mat. Med en ljudbok kan du dock göra två saker på en gång: lyssna på en spännande roman samtidigt som du sitter på tunnelbanan på väg till jobbet. Istället för att städa med ljudet av dammsugaren kan du passa på att lyssna på en bok istället.

Var hittar jag ljudböcker?

Många tycker också om att stänga ögonen och lyssna sig till sömns på kvällarna. Det kanske kan vara ett bra sätt att glömma vardagens alla stressande tankar och kunna slappna av snabbare i sängen. Då är det bra att ljudböcker finns tillgängliga på flera olika plattformar. Du kan ladda hem både gratisexemplar via olika ljudboksappar, och du kan också köpa de stora titlarna. Det finns också inlästa böcker på Spotify om du har ett sådant konto. Många bokaffärer online säljer också ljudböcker på fil som du kan ladda ned och betala direkt via hemsidan. Många erbjuder en prova-på-tid alldeles gratis.

Leave a Reply

bookshelf